Хостинг услуги за Joomla!, WordPress & Drupal – особености

Хостинг услуги за Joomla!, WordPress & Drupal – особености

Системите за изграждане на уебсайтове и управление на съдържание се развиват динамично и се променят непрекъснато. Същото става и с хостинг услугите, които се предлагат – те трябва да се адаптират непрекъснато, за да покрият новите изисквания на скриптовете.

В този материал ще поговоря накратко за три от най-популярните системи, а именно:  Joomla ! ,  Wordpress &  Drupal . 

Какво е  Joomla ! ?

Това е предпочитаната от мен система и е подходяща за изграждане на всякакъв тип уебсайтове. Написана е на основата на програмния език PHP на базата на MVC модела. Името на системата идва от африканския език суахили и се превежда „всички заедно“.

Joomla е обектно-ориентирана система, която може да записва данните в MySQL, MS SQL или PostgreSQL. Някои от по-важните ѝ техническите характеристики са кеширането и компресирането, както и поддръжката на мултиезичност.

Към февруари 2014 година  Joomla ! CMS е била свалена над 50 милиона пъти. Приложенията, които са написани за нея и публикувани в официалния ѝ портал, са около 10 000! Огромната част от тях са безплатни, но има и много платени със страхотни функционалности и техническа поддръжка.

Технически изисквания за работа на  Joomla !

Версия 1.0 на  Joomla ! може да работи на PHP 5.2 или 5.3, MySQL 4.1.x+ и Apache 2.x+ с инсталирани mod_mysql, mod_xml и mod_zlib.  Joomla ! 1.0 може да работи и на Microsoft IIS 7. Внимание – тази версия вече не се поддържа.

Версия 1.5 на  Joomla ! може да работи на PHP 5.2, MySQL 4.1.x+, Apache 2.x+ с инсталирани mod_mysql, mod_xml и mod_zlib. Joomla ! 1.5 може да работи и на Microsoft IIS 7. Внимание – тази версия спря да се поддържа на 31 декември 2012 г.

Версия 2.5 на  Joomla ! (както и версии 1.6 и 1.7, които вече не се поддържат) работи на PHP 5.4+, MySQL 5.0.4+, SQL Server 10.50.1600.1, Apache 2.x+ с инсталирани mod_mysql, mod_xml и mod_zlib, Nginx 1.1 и Microsoft IIS 7. Най-вероятно  Joomla ! 2.5 ще се поддържа до средата на 2015 година.

Joomla 3.x (към момента на писането на статията 3.3.x) е актуалната версия на системата. Изискванията за работата ѝ са PHP 5.4+ (Magic Quotes GPC off), MySQL (с поддръжка на InnoDB) 5.1+, SQL Server 10.50.1600.1+, PostgreSQL 8.3.18 +, Apache 2.x+ с инсталирани mod_mysql, mod_xml и mod_zlib, Nginx 1.1 и Microsoft IIS 7.  Към момента не е ясно докога ще се поддържа тази система.

Сървърни опции за  Joomla с готови пакети

LAMP (Linux)
WAMP (Windows)
MAMP (Macintosh)
XAMPP (Multi-platform)

Какво е  Drupal

Drupal е система за управление на съдържание, написана на PHP и разпространявана безплатно. Около 2.1% от уебсайтовете по целия свят я ползват за администриране на системи.

Към февруари 2014 има разработени над 30 000 допълнителни приложения за системата, наречени модули, които могат да разширят нейните функционалности.  Drupal е система с много функционалности, която се използва включително и от корпорации за изграждане на различни по вида си платформи.
Технически изисквания на  Drupal 

Стандартната инсталация на  Drupal е с размер около 15 мегабайта, но може да стигне до 60 мб, ако бъдат инсталирани много модули и теми. 

Drupal може да работи на Apache, Nginx, или Microsoft IIS (актуалните версии към 2012-2014 година)

Системни изисквания за работа на  Drupal

Drupal 6: MySQL 4.1 или по-нова версия, PostgreSQL 7.1, 
Drupal 7: MySQL 5.0.15 или по-нова версия с PDO, PostgreSQL 8.3 или по-нова версия с PDO, SQLite 3.3.7 или по-нова версия 
Drupal 8: MySQL 5.0.15/MariaDB/Percona/equivalent или по-нова версия с PDO and an InnoDB-compatible primary stилиage engine, PostgreSQL 8.3 или по-нова версия с PDO, SQLite 3.3.7 или по-нова версия 
PHP и  Drupal 
Drupal 6: PHP 5.2.x only. Warning: suppилиt fили PHP 4.x has been dropped.  Drupal cилиe should wилиk с PHP 5.3.x, but PHP 5.3.x and and по-нова версия may produce errилиs или unexpected behaviили especially fили contributed modules and themes.
Drupal 7: PHP 5.2.5 или по-нова версия (5.3 recommended).
Drupal 8: PHP 5.4 или по-нова версия
Какво е  Wordpress 
Wordpress е безплатен инструмент с отворен код, разработен на основата на PHP и MySQL. Свойствата му включват архитектура, базирана на плугини и система за темплейти. 
Wordpress се отличава с изключително простия си интерфейс. С него е лесно да се работи. 
Към днешната дата това е най-популярната система за изграждане на уебсайтове. Според текущите данни над 22% от всички уебсайтове ползват  Wordpress . 
Технически изисквания за работа на  Wordpress 
Wordpress може да работи на PHP 5.2.4 или по-нова, или MySQL 5.0 или по-нова версия. Разработчиците на системата препоръчват Apache или Nginx, но всеки сървър, който поддържа PHP и MySQL ще свърши работа. 

Оценете статията:
0
PHP Manager
Какво знаете за PHP? PHP работни рамки (PHP FRAMEW...

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found